T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
GÜMÜŞHANE / KÜRTÜN - Süme Ortaokulu

BELDEMİZ HAKKINDA

ürtün Özkürtün’ ün 1515 yılında ilçe olduğu ve bağlı 162 köyü bulunduğu, 1870 yılında 48 köyü ile birlikte Gümüşhane sancağının nahiyesi olduğu kayıtların incelenmesinden anlaşılmaktadır.  1950 yılında Kürtün (Özkürtün) teşkilatlı bir Nahiye merkezi olup, nahiyede Nahiye Müdürlüğü, Karakol Kumutanlığı, Asliye Ceza Hakimliği, Tapu Sicil Memurluğu, PTT Memurluğu ve Nüfus Müdürlüğü gibi kurumların bulunduğu bilinmektedir.

         Özkürtün beldesi Gümüşhane ili Kürtün ilçesine bağlı bir belde olup, Doğu kara deniz bölgesinde yer almaktadır. Beledieye 1992 yılında Cayra, Süme ve Konacık köylerinin birleşmesi ile kurulmuştur. 1994 yılında Karaçukur köyüde belediyeye dahil olmuştur. Beldemizin 6 muhtarlığı bulunmaktadır. Beldenin nüfusu 3381, rakımı 650  civarındadır. Beldemiz Trabzon iline, 100 KM. , Giresin iline 90 KM. mesafededir.

         Kürtün baraj gölünün kıyı şeridi boyunca yerleşen beldenin, baraj inşaatının tamamlanması ve baraj gölünde su tutulması ile  önemi daha da artmıştır. Ülkemizi doğuya bağlayan transit  kara yolu üzerinde bulunan  Özkürtün beldesi gelecekte  önemli bir turizm merkezi olmaya adaydır.

 

           ÖZKÜRTÜN ´ ÜN TARİHÇESİ: Kürtün Özkürtün' ün 1515 yılında ilçe olduğu ve bağlı 162 köyü bulunduğu, 1870 yılında 48 köyü ile birlikte Gümüşhane sancağının nahiyesi olduğu kayıtların incelenmesinden anlaşılmaktadır. 1950 yılında Kürtün (Özkürtün) teşkilatlı bir nahiye merkezi olup, nahiyede Nahiye Müdürlüğü, Karakol Kumutanlığı, Asliye Ceza Hakimliği, Tapu Sicil Memurluğu, PTT Memurluğu ve Nüfus Müdürlüğü gibi kurumların bulunduğu bilinmektedir.

 

           Özkürtün Beldesi Gümüşhane ili Kürtün ilçesine bağlı bir belde olup, Doğu Kara Deniz Bölgesinde yer almaktadır. Beledieye 1992 yılında Cayra, Süme ve Konacık Köylerinin birleşmesi ile kurulmuştur. 1994 yılında Karaçukur Köyü'de belediyeye dahil olmuştur. Beldemizin 6 muhtarlığı bulunmaktadır. Beldenin nüfusu 3381, rakımı 650 civarındadır. Beldemiz Trabzon iline, 100 KM. , Giresin iline 90 KM. mesafededir.

 

               COĞRAFİ KONUM :  Beldemiz Gümüşhane ilinin Kürtün ilçesine bağlı olup,ilçemize 10, vilayetimize 45 km uzaklıktadır. Konum itibari ile; Harşit Çayı üzerine kurulu olan Kürtün Baraj Gölü kenarındadır.Karadeniz Bölgesi'nin iç kesiminde olup, Karadeniz Sahil Yolu'na ; Zigana üzerin den 85, Doğankent üzerinden ise 65 Km uzaklığındadır.Yer şekilleri itibarı ile ; tüm ilçe genelinde hüküm süren engebe ve dağlık alan yapısı beldemizde de hüküm sürmektedir.Beldemizin Karaçukur ve Cayra Mahalleleri Harşit Çayına paralellik seyreden yol üzerinde kurulu olup ; Konacık , Süme ,Kalebaşı gibi mahalleleri biraz daha yol seviyesinden yüksekte bir konumda bulunmaktadır.Süme ve Kalebaşı mahallelerimiz dağ eteği ovalarını andıran,yüzölçümü düşük, düzlük alanlara da sahiptir.

 

                  ULAŞIM :  Beldemizden çevre yerleşim merkezlerine ve çevre yerleşim merkezlerinden beldemize günlük ulaşım faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.Bu faaliyetler küçük , bireysel minibüs işletmeleri ve büyük otobüs şirketleri tarafından sağlanmaktadır.Günübirlik İstanbul, Ankara ve Bursa illerine Metro ve Lüks Gümüşhane seyahat tarafından düzenli bir şekilde seferler düzenlenmektedir. Bunun dışında belde halkımızın bireysel gayret ve çabalarıyla günübirlik; Giresun – Tirebolu ilçesine, Gümüşhane il merkezine ve Trabzon'a minibüs seferleri yapılmaktadır.Yurt içinden ve yurtdışından,çeşitli merkezlerden hızlı ulaşım sağlamak isteyen vatandaşlarımız hava yoluyla Trabzon vilayetine gelip buradan beldemize minibüs ve otobüs işletmeleri vasıtasıyla ulaşabilirler.

 

                  ALT YAPI :  Kanalizasyon : Özkürtün merkezin (5 Km.) kanalizasyonu yapılmıştır.

 

                  İÇME SUYU : Özkürtün Merkez, Konacık, Süme, Kale ve Yeni Mahallenin içme suyu belediyemiz tarafından yaptırılmıştır. Yaklaşık 20 KM. mesafeden gelmekte olan içme suyu cazibeli olarak kullanılmaktadır.

 

                    EKONOMİK DURUM :  Kürtün ilçesi Doğu Karadeniz bölgesinin iç kısmında yer almakta olup,Giresun-Trabzon ve Giresun illerinin sınır noktalarında bulunmaktadır. İlçenin ekonomik durumu genel olarak tarım, hayvancılık, el sanatları ve ipek halıcılığı alanlarında gelişme göstermiştir.

 

                Bölgemizde olduğu gibi ilçemizin de sanayisi yok denecek kadar azdır. İlçede sadece Magnum marka silah üretilen bir silah fabrikası bulunmaktadır. Bu fabrikamızda üretilen silahlar M.K.E. aracılığı ile ülke genelinde satılmaktadır.

 

                   EĞİTİM - ÖĞRETİM : Beldemizde Gümüşhane Üniveristesine bağlı Kürtün Meslek Yüksek Okulu bulunmaktadır. Ormancılık ve Orman Ürünleri Programında öğretim faaliyetleri yürütmektedir. Bunun yanında Belde merkezinde kız ve erkek pansiyonu olan Kürtün Lisesi ve 80. Yıl Cumhuriyet İlkokulu ve Ortaokulu bulunmaktadır. Süme Kalebaşı, Karaçukur ve Karaçukur İncirli İlkokulları taşımalı eğitim kapsamına alındığından kapalı bulunmaktadır. Süme Mahallesinde de Süme Mahallesi, Yeni Mahalle ve Kale Mahallesinin öğrencilerinin öğrenim gördüğü Süme İlkokulu ve Ortaokulu bulunmaktadır.

 

                     İDARİ YAPI :  Beldemizde; Belediye Başkanlığı, Kürtün Meslek Yüksekokulu, Kürtün Lisesi, 80. Yıl Cumhuriyet İlkokulu ve Ortaokulu, Süme İlkokulu ve Ortaokulu, Aile Hekimliği, Orman İşletme Şefliği, PTT Şubesi bulunmaktadır.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.03.2013 - Güncelleme: 09.05.2024 14:47 - Görüntülenme: 4247
  Beğen | 0  kişi beğendi