T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
GÜMÜŞHANE / KÜRTÜN - Süme Ortaokulu

İLÇEMİZ HAKKINDA

18-04-2018. 

                İLÇEMİZİN TARİHİ : İlçe ile ilgili özel olarak arkeolojik araştırmalar yapılmamış olmakla birlikte, Kürtün çevresinde görülen kale harabeleri ve zaman zaman tarım çalışmaları sırasında yer altından çıkarılan harabe bina kalıntıları dikkate alındığında, bu yörede yaşam, Milattan önceki yıllardan beri var olduğu kanaatini uyandırmaktadır. Hitit Devleti'nin ve bu Devletin yıkılışından sonra Urartu hakimiyetine girdiği tahmin edilmektedir. Fatih Sultan Mehmet devrinde Trabzon Sancağı sınırları çiziminde, Kürtün ismine rastlanılmaktadır.

 

          Çeşitli tarihi kaynaklarda Kürtün, 1461 yıllarında beylik olup ilk Osmanlı-Akkoyunlu antlaşmasıyla (Yassı Çimen Antlaşması) iki devlet arasında tampon bölge olarak kaldığı belirtilmektedir.

 

          Kürtün'ün Osmanlılar zamanındaki ismi Kürtün Cezere olup Cezere denilen yerin Kürtün bölgesinin idare merkezinde bir kale olduğu, Sinan Bey'in Trabzon'daki kulaklı Çeşme kitabesinden anlaşılmaktadır.

 

          İdari bakımdan, zamanından beri Gümüşhane'ye bağlılığını taşıyan İlçe, Gümüşhane'nin Erzincan'a bağlanması üzerine önce Erzincan'a, sonra Gümüşhane'nin Erzurum'a bağlanması ile ilçe de Erzurum'a bağlanmıştır. Fatih'in Trabzon'u 1461 yılında fethinden sonra, Gümüşhane ili ile birlikte Trabzon'a bağlanmıştır. Cumhuriyet döneminde Gümüşhane'nin 1925 yılında müstakil il olması sonucu olarak Kürtün de, Torul ilçesine bağlı olarak Gümüşhane iline bağlanmıştır.

 

                  İLÇEMİZİN KONUMU : Harşit Çayı kenarında, Tirebolu-Torul transit karayolu üzerinde kurulmuş son derece dağlık araziye sahip bir ilçedir. Kuzeyde Giresun ili Çanakçı ilçesi, kuzeydoğuda Trabzon ili Şalpazarı ilçesi, Tonya ve Maçka ilçeleri, doğuda Gümüşhane ili Torul ilçesi, güneyde Giresun ili Alucra ilçesi ve batıda Doğankent ilçesi ile çevrilidir. İlçenin yüz ölçümü 930 Km.²  olup denizden yüksekliği ise 602 metredir.

 

                           AKARSU :  İlçemizden geçerek Tirebolu yakınlarından denize dökülen Harşit Çayı, ilçenin en önemli akarsuyudur. Ayrıca Kavraz Deresi ve Gelivera Deresi de bulunmaktadır.

 

                    İKLİMİ : İlçenin iklimi, deniz iklimi ile karasal iklim arasında geçiş alanını teşkil etmektedir. Yazın yok denecek kadar az yağmur yağmaktadır. Kış aylarında zaman zaman yoğun kar yağmasına karşın, lodos rüzgarlarının da etkisiyle uzun süre kar kalmaz.

 

          Kürtün İlçesinin çevresi kayalıklarla çevrilidir. Ancak yüksek kesimlere doğru yeşil ormanlık alanları başlar. Yağış, orman bitkilerinin yetişmesine sebebiyet vermektedir. Rakım olarak 800 metreye kadar yayvan yapraklılar, 800 metreden 2500 metreye kadar iğne yapraklı ağaçlar ve daha yukarılarda ise otlak, çayırlık ve meraların yer aldığı görülür.

 

                    ULAŞIM : İlçemiz Tirebolu-Torul transit yolu üzerinde bulunmaktadır. Ulaşımda 1999 yılına kadar sıkıntılar çekilmişse de, Ekim-1999'da Doğankent-Kürtün arasında bulunan toplam 5 km. uzunluğunda tünellerin açılması ile ulaşımda rahatlama kaydedilmiştir. İlçenin Gümüşhane, Giresun ve Trabzon illeri ile bağlantısı rahatlıkla yapılabilmektedir.

 

          Köy yolları genelde ham yollardır. Ancak zeminin sağlam olması, ulaşımda güçlükler getirmemektedir. Köy yollarına henüz asfaltlama çalışması yapılmamıştır. Özellikle Yukarı Kürtün Köy Grup Yolunun ıslah edilmesi gerekir.

 

                     NÜFUS : 22 Ekim 2000 tarihinde yapılan Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre, ilçenin toplam nüfusu 15 546'dır. Bu nüfusun 3488'i ilçe merkezinde, 3381'i Özkürtün Beldesinde geriye kalan 8677 kişi ise köylerde yaşamaktadır.

 

           Kürtün ilçesine bağlı 33 köy ve 12 mahalle olmak üzere, toplam 45 idari birim vardır.

 

          Arazi şartları ve iş sahasının olmayışı gibi nedenler, nüfusun Samsun, İstanbul, İzmit, Bursa, Adapazarı, Adana gibi illere göç etmesine sebep olmuştur.

 

                                                   Daha fazla bilgi için www.kurtun.gov.tr adresinden faydalanabilirsiniz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.02.2013 - Güncelleme: 07.03.2022 11:29 - Görüntülenme: 999
  Beğen | 0  kişi beğendi